Bachelor i ernæring

Bachelor i ernæring er et studium som gir ernæringsfaglig grunnkompetanse. Studiet inkluderer også helsekommunikasjon, og gir ferdigheter innen kostvurdering og veiledning i et forebyggende perspektiv.
Studiet tilbys ikke høsten 2025

Bachelorstudium 180 studiepoeng Heltid/deltid Oslo/Spania/nett Støtte fra Lånekassen

Kort om studiet

Ernæringsfysiologi omfatter sammenhenger mellom kosthold, næringsstoffer og helse på cellenivå, individnivå og samfunnsnivå.

Fagområdet inkluderer kunnskap om kjemi, biokjemi, anatomi, fysiologi, sykdomslære, psykologi, kommunikasjon og vitenskapelig metode, samt beskrivelse og analyse av forekomst, årsaker og konsekvenser av ernæringsproblematikk. Sentralt i faget står offisielle anbefalinger for ernæring og kosthold. Innsikt i vitenskapelige metoder innen medisinsk og ernæringsvitenskapelig forskning er grunnleggende i fagområdet, hvilket knytter det nært opp mot andre medisinske fag.

Et godt kosthold er av stor betydning for helsen gjennom hele livet. Forskning viser at allerede i fosterlivet kan mors kostvaner påvirke barnets helse på lang sikt. Et kosthold som dekker næringsstoffbehovet til barn og unge er essensielt for optimal vekst og utvikling. Det er økende forekomst av livsstilssykdommer som diabetes type 2, metabolsk syndrom, dyslipidemier (forhøyet kolesterol og/eller triglyserider) og høyt blodtrykk i befolkningen. I tillegg har det de siste tiårene vært en kraftig økning i overvekt og fedme. Dette er tilstander som kan forebygges ved livsstilsendring, inkludert et godt kosthold.

I samfunnet blir det også stadig flere eldre mennesker ettersom levealderen øker. Eldre personer kan ha nytte av tilpasset kosthold. Underernæring er utbredt blant deler av den eldre befolkningen, noe som kan påvirke deres funksjonsnivå og livskvalitet. Kompetanse om tiltak for å forebygge underernæring er således relevant for denne gruppen.

Bachelorgraden ved Norges Høyskole for Helsefag tar sikte på å utdanne kandidater med høy kompetanse om næringsstoffer og kosthold i en helsefremmende og sykdomsforebyggende sammenheng. Studiet fokuserer derfor på betydningen av ernæring og kosthold for helsen gjennom hele livsløpet, med særlig vekt på forebygging av livsstilsykdommer.

 

Studiested

De to første semestrene i bachelorgraden tilsvarer årsstudium i grunnleggende medisin, et studium som tilbys ved alle tre avdelinger ved NHFH. Studenter kan derfor fritt velge om de ønsker å ta første og/eller andre semester som skolestudier ved vår avdeling i Oslo eller i Spania – eller som nettstudier, uavhengig av hvor de velger å ta de to påfølgende årene. Det tas forbehold om gjennomføring av de to siste årene ved avdeling Oslo og Spania. Ved lavt studenttall må bacheloren fullføres på nettskolen.

Nettstudenter som ønsker å ta deler av studiet som skolestudier i Oslo eller Spania må være oppmerksom på at dette kun er mulig ved studieoppstart i høstsemesteret. Nettstudiet støttes av obligatoriske samlinger ved skolen i Oslo, og nettstudenter må være innstilt på å komme til skolen en til tre ganger i året. Siste semester vil det være praktisk undervisning ved studentklinikken i Oslo.

 

Jobbmuligheter og videre studier

Jobbmuligheter

Med en bachelor i ernæring fra Norges Høyskole for Helsefag (NHFH) har du kompetanse til å jobbe helsefremmende og forebyggende med ernæring i offentlig og privat sektor. Utdanningen skal kvalifisere til arbeid med forebyggende kostveiledning og gi kompetanse i helsekommunikasjon.

En bachelorgrad i ernæring fra NHFH gir grunnkompetanse for arbeid ved blant annet opplysningskontorer, innen næringsmiddelbransjen og i matvareindustrien. Flere av våre tidligere studenter har valgt å etablere seg som selvstendig næringsdrivende og tilbyr veiledning, kurs og foredrag om kosthold og ernæring.

Bachelor i ernæring gir ikke autorisasjon som helsepersonell.

Videre studier

Det er flere muligheter for videre utdanning etter en bachelor i ernæring. Bachelorstudenter fra NHFH kan kvalifisere til opptak ved en rekke spennende masterprogrammer, blant annet ulike studier med fokus på folkehelse og helsefremmende arbeid. Her er det mange aktuelle muligheter for deg som ønsker å jobbe forebyggende innen folkehelse og ernæring.

Ønsker du å vite mer om videre studier eller bachelor i ernæring? Her finner du en oversikt om aktuelle masterprogrammer i Norge.

Vi gjør oppmerksom på at det over tid kan forekomme endringer i studiemodell/opptakskrav etc. ved eksterne institusjoner og at NHFH aldri kan gi noen garanti for plass på videre studier ved andre utdanningsinstitusjoner.

 

  • Opptakskravet til studiet er generell studiekompetanse.

    Søkere som ikke har generell studiekompetanse kan få vurdert om de kvalifiserer for opptak til studier med bakgrunn i realkompetanse, dispensasjon eller betinget opptak.

  • Alle studiene vi tilbyr har rullerende opptak, som betyr at vi behandler søknader fortløpende frem til studiestart.

    Mer utfyllende søknads- og opptaksinformasjon finner du her.

    Dersom du har spørsmål vedrørende søknads- og opptaksprosessen, kan du sende en epost til: opptak@nhfh.no

    Ønsker du kontakt med en studieveileder kan du ringe oss på telefon 23 20 11 00, eller sende en epost til: studieveiledning@nhfh.no

  • Studieavgiften for 2024/2025: 44.300 kr per semester

    Studieavgiften for 2025/2026: 46.600 kr per semester

    Alle studiene ved høyskolen er offentlig godkjente. Det betyr at du kan søke om fullt lån og stipend i Lånekassen.

  • 1. semester: Anatomi og fysiologi (30 studiepoeng)
    Emnet gir en grunnleggende innføring i anatomien og fysiologien til de viktigste organsystemene i kroppen, samt en kort innføring i grunnleggende kjemi og cellebiologi.

    2. semester: Sykdomslære (30 studiepoeng)
    Emnet gir en grunnleggende innføring i patologi, diagnostisering og behandling av sentrale sykdommer, samt en innføring i samfunnsmedisin, vitenskapelig metode og helsekommunikasjon.

    3. semester: Grunnleggende ernæring 1 (30 studiepoeng)
    Emnet fokuserer på biokjemi relatert til metabolisme av de energigivende næringsstoffene (karbohydrater, proteiner og fett), samt fordøyelse og opptak av disse. Man lærer også om beregning av energibehov, og vurdering av inntak av de energigivende næringsstoffene opp mot offisielle anbefalinger.

    4. semester: Helsekommunikasjon, biomedisinsk statistikk og metode (30 studiepoeng)
    Todelt emne. En del gir innsikt i vitenskapelige metoder og statistikk, som danner et viktig grunnlag fremfor bacheloroppgaven som skal skrives. Del to omhandler helsekommunikasjon. Det fokuseres på helsekommunikasjon mot enkeltindivider, grupper og samfunn.

    5. semester: Grunnleggende ernæring 2 (30 studiepoeng)
    Emnet består av 3 hovedtema; matvarekunnskap, vitaminer og mineraler og kosthold og helse. Kosthold ved forebygging av livsstilsykdom vektlegges i temaet ”kosthold og helse”.

    6. semester: Ernæring påbygning (30 studiepoeng)
    Dette emnet fokuserer på å gi studentene grunnleggende ferdighetstrening i å gi kostråd ved å jobbe med klienter hos skolens studentklinikk. Treningen omfatter også utarbeidelse av kostråd og kostrapporter til ulike grupper av befolkningen. Bacheloroppgaven (10 studiepoeng) inngår også i dette emnet.

  • Studenter som har fått opptak til bachelor i ernæring må fremlegge politiattest. I henhold til Universitets- og høyskoleloven § 12-2 første ledd kreves det politiattest ved opptak til studier hvor studenter kan komme i kontakt med mindreårige som del av klinisk undervisning eller praksisopplæring. En slik attest er en såkalt barneomsorgsattest. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder.

    Når du har mottatt og akseptert tilbud om studieplass på studiet, vil du sammen med annen studieinformasjon få tilsendt et skjema som du legger ved når du søker om politiattest. Du kan søke om politiattest her: https://www.politi.no/tjenester/politiattest/

    Studenter som ikke leverer politiattest har ikke rett til å delta i obligatorisk praksisopplæring, og vil dermed ikke kunne fullføre siste året av utdanningen.

    Ta kontakt med opptak@nhfh.no dersom du har spørsmål.

  • Studenter som ikke har kjemi fra videregående skole, eller tilsvarende faglig grunnlag fra annen utdanning, anbefales å gjennomføre et forkurs i kjemi før oppstart av studiene. Studiene inneholder noe kjemi, og en introduksjon eller repetisjon av den grunnleggende kunnskapen vil erfaringsmessig oppleves som en fordel for faglig forståelse og læringsutbytte.

    Høst: Forkurset tilbys ved NHFH i Oslo og på nett. Forkurset i kjemi gjennomføresd ca 1 uke før ordinær studiestart. Kurset er på totalt 15 timer fordelt på tre dager.

    Vår: Forkurset tilbys kun på nett.

    Kursavgift kr 3 000.

Andre studier ved NHFH