Årsstudium i psykologi

Årsstudium i psykologi gir deg en innføring i psykologi som fagområde, kombinert med praksisnær kunnskap innen helsepsykologi og forebygging.
Studiet tilbys ikke høsten 2025

Årsstudium 60 studiepoeng Heltid Campus Oslo Støtte fra Lånekassen

Om studiet

Årsstudium i psykologi gir en grundig kunnskapsplattform innen psykologi som fagområde og vitenskap. Studiet gir en innføring i de psykologiske basaldisiplinene; biologisk psykologi, kognitiv psykologi, personlighetspsykologi, sosialpsykologi og utviklingspsykologi. I tillegg skal studiet gi en innføring i helsepsykologi og mestring, samt grunnleggende kunnskaper om de vanligste psykiske lidelsene.

Studiet gir i tillegg til grunnleggende kunnskaper innen psykologisk vitenskap forståelse for betydningen av psykisk helse og forebyggende innsats i samfunn og arbeidsliv, et perspektiv som er svært tidsaktuelt.

Årsstudium i psykologi er delt inn i fem emner som anbefales å tas som en samlet enhet og i oppsatt rekkefølge for størst mulig faglig utbytte og læringsprogresjon, men enkelte av emnene kan likevel tas uavhengig av hverandre, dersom man kun ønsker et utvalg emner. Årsstudiet har sammensetning og progresjon som følger: Første semester vil studentene i det grunnleggende emnet Innføring i psykologi og psykologiens historie få en innføring i den historiske utviklingen av psykologien, samt en introduksjon til psykologien som fag og vitenskap. Det vektlegges at studentene skal få grunnleggende kunnskap om psykologifagets egenart, herunder en forståelse av hvilke spenninger og motsetninger som finnes mellom de ulike fagområdene, samt hvordan de ulike disiplinene er utviklet i relasjon til hverandre. Med dette som utgangspunkt introduseres de psykologiske disiplinene utviklingspsykologi, personlighetspsykologi og sosialpsykologi. Studentene får en mer utdypende kunnskap innen disse fagområdene ved en innføring i sentrale temaer og perspektiver, samt gjennomgang av teorier og forskningsfunn.

I andre semester rettes fokus mot disiplinene biologisk psykologi og kognitiv psykologi. Fagområdet biologisk psykologi gir en grunnleggende forståelse av det biologiske grunnlaget for atferd og mental bevissthet og hvilke metoder som anvendes innenfor forskningsområdet. Som supplement til forelesninger gjennomføres en samling med temaet hjernens og nervesystemets biologiske oppbygning og funksjon. Delemnet kognitiv psykologi vil gi en innføring i teorier, modeller og metoder for å studere kognisjon. Videre er ulike aspekter ved den menneskelige erkjennelse som persepsjon, hukommelse og tenkning sentrale temaer. Gjennomgangen av de fem basaldisiplinene, etterfølges av en innføring i psykologifagets vitenskapelige metodologi. Etter at studentene har fått en grunnleggende forståelse av psykologifaget, grunnforskning og de ulike forståelsesrammer, vil studentene i delemnet «Helsepsykologi» få innblikk i anvendt psykologi samt en introduksjon til helsefremmende og forebyggende arbeid og betydningen av mestring. Det siste delemnet i årsstudium i psykologi omhandler avvik og psykiske lidelser, og gir en gjennomgang av de vanligste psykiske lidelser og om hvordan slike fenomener kan forstås på bakgrunn av kunnskap fra ulike disipliner og forskningsområder.

 

Studiested

Studiet tilbys ved NHFH Oslo.

 

Videre studier og jobbmuligheter

Et årsstudium i psykologi retter seg mot personer som ønsker grunnleggende kunnskap i psykologi som fag og vitenskap. Et årsstudium i psykologi kan være supplement til annen utdanning, og kan være relevant for mange yrkesgrupper, både innen offentlig forvaltning, helse- og skolevesen, så vel som i privat sektor.

Studiet kan også anvendes som en del av en bachelorgrad ved en annen utdanningsinstitusjon. Det kan søkes om å få studiet innpasset i en bachelor i psykologi ved NTNU, samt i en bachelor i kultur og samfunnspsykologi ved Ansgar Høgskole. Man kan også få godskrevet studiet som del av en grad eller studieprogram ved andre utdanningsinstitusjoner, og enkelte emner eller hele studiet vil kunne gi innpass i den utstrekning det faglige innholdet gir tilsvarende læringsutbytte.

 

  • Opptakskravet til studiet er generell studiekompetanse.

    Søkere som ikke har generell studiekompetanse kan få vurdert om de kvalifiserer for opptak til studier med bakgrunn i realkompetanse, dispensasjon eller betinget opptak.

    Hele opptaket foregår lokalt på høyskolen, som betyr at du må søke via vår søknadsportal for å få opptak til våre studier.

     

  • Alle studiene vi tilbyr har rullerende opptak, som betyr at vi behandler søknader fortløpende frem til studiestart.

    Mer utfyllende søknads- og opptaksinformasjon finner du her.

    Dersom du har spørsmål vedrørende søknads- og opptaksprosessen, kan du sende en epost til: opptak@nhfh.no

    Ønsker du kontakt med en studieveileder kan du ringe oss på telefon 23 20 11 00, eller sende en epost til: studieveiledning@nhfh.no

  • Studieavgiften for 2024/2025: 44.300 kr per semester

    Studieavgiften for 2025/2026: 46.600 kr per semester

    Alle studiene ved høyskolen er offentlig godkjente. Det betyr at du kan søke om fullt lån og stipend i Lånekassen.

Videre studier ved NHFH