Årsstudium i grunnleggende ernæring skal gi studentene et teoretisk grunnlag for å forstå humanernæring i et biokjemisk, fysiologisk, helsemessig og samfunnsmessig perspektiv.
Årsstudiet i grunnleggende ernæring gir en innføring i fagområdet ernæring. Fagområdet omfatter sammenhenger mellom kosthold, næringsstoffer og helse. Sentralt i faget står offisielle anbefalinger for ernæring og kosthold som er gitt for å fremme helse blant enkeltindivider og befolkningen generelt. Studiet er evidensbasert og ernæringsvitenskapelig forskning er grunnleggende i fagområdet.
Studiet er delt i to hovedemner: Grunnleggende ernæring 1 (GE1) og Grunnleggende ernæring 2 (GE2). GE1 fokuserer på biokjemi relatert til metabolisme av de energigivende næringsstoffene (karbohydrater, proteiner og fett), samt fordøyelse og opptak av disse. Man lærer også om beregning av energibehov, og vurdering av inntak av de energigivende næringsstoffene opp mot offisielle anbefalinger. GE2 består av tre hovedtemaer; matvarekunnskap, vitaminer og mineraler, og kosthold og helse. Kosthold ved forebygging av livsstilsykdom vektlegges i temaet ”kosthold og helse”.