Kurs for helsepersonell med utdanning utenfor EU/EØS

Det har kommet nye krav til undervisningsform for de kompletterende kursene. Kursene er revidert i henhold til de nye kravene og søknad om revidert godkjenning er sendt til Helsedirektoratet. I revidert kursplan er undervisningen fordelt på fysiske samlinger ved høyskolens avdeling i Oslo, i kombinasjon med nettbasert undervisning. Vi vil komme med en oppdatering så snart en formell godkjenning foreligger.

Kursene er for deg som har utdanning som helsepersonell utenfor EØS området og som trenger kurs i nasjonale fag og eventuelt legemiddelhåndtering for å kunne få autorisasjon i Norge. Kursene er godkjent av Helsedirektoratet og gir fritak for gjennomføring av kurs i nasjonale fag og kurs i legemiddelhåndtering.

Helsedirektoratet vurderer kvalifikasjoner og innvilger autorisasjon som helsepersonell i Norge. Det stilles tilleggskrav før autorisasjon kan innvilges for de som er utdannet utenfor EØS-området. Kurs i nasjonale fag, eller tilsvarende kurs godkjent av Helsedirektoratet, er et av vilkårene for å få autorisasjon i Norge for de med helsefaglig utdanning fra land utenfor EØS og Sveits. Leger, sykepleiere, tannleger og farmasøyter må i tillegg gjennomføre kurs i legemiddelhåndtering og medikamentregning. Fullført og bestått kurs ved NHFH er godkjent av helsedirektoratet som kurs tilsvarende nasjonale fag og kurs i legemiddelhåndtering. Aktuelle kandidater til kursene henvises til informasjon på helsedirektoratets nettsider om søknadsprosess og om gjeldende krav/tilleggskrav for autorisasjon, før de søker opptak til kursene ved NHFH.

Se engelsk tekst her

 

Om kursene

Kursene ved NHFH er samlings- og nettbaserte. Det vil være obligatorisk deltakelse på samlinger i live-klasserom gjennom det digitale læringsverktøyet Zoom. Tilstedeværelsen i undervisningen er en viktig forutsetning for læring og nødvendig for å få kursene godkjent.

Kurs tilsvarende nasjonale fag gjennomføres over 10 uker og kurs i legemiddelhåndtering gjennomføres over 5 uker, med tid for egenstudier/kollokviearbeid mellom samlinger. Det vil være obligatoriske arbeidskrav som må fullføres og godkjennes før eksamen. Eksamen gjennomføres ved NHFH Oslo.

Vær oppmerksom på at det kun gis 3 forsøk på å bestå slike kurs. Dersom 3 forsøk er oppbrukt ved Folkeuniversitetet, vil gjennomført kurs ved NHFH ikke gi fritak for tilleggskrav.

 

Kursplaner

 

  • Fullført helsefaglig utdanning fra land utenfor EØS og Sveits der det kreves tilleggskompetanse for å jobbe i Norge. Avgjørelse fra Helsedirektoratet om at utdanningen er vurdert som jevngod med tilsvarende norsk utdanning og eksamen, og at søkeren må gjennomføre Kurs i nasjonale fag og eventuelt kurs i legemiddelhåndtering for å kunne oppnå autorisasjon. Eventuelt vedtak om innvilget lisens for gjennomføring av turnus eller veiledet praksis (gjelder kun enkelte utdanninger som kiropraktor, fysioterapeut og ortopediingeniør).

    Videre kreves bestått språkprøve på B2-nivå på Europarådets nivåskala for språk (CEFR). Godkjente språkprøver som kan måle språkferdigheter på B2-nivå er «Test i norsk – høyere nivå», også kalt Bergenstesten (bestått både muntlig og skriftlig), og norskprøven til Kompetanse Norge (tidligere VOX) med B2 på alle delprøver.

    Det kan alternativt dokumenteres kunnskap og ferdighet i norsk, svensk eller dansk på tilsvarende nivå. Dokumentasjon på det følgende vil tilsvare norskprøve på B2-nivå:

    • Eksamen i norsk eller norsk som andrespråk på VG3-nivå (393 timer) i norsk videregående skole med karakteren 4 eller bedre på både den muntlige og skriftlige delen.
    • Eksamen fra trinn 3 i norsk for utenlandske studenter ved universitetene med karakteren C eller bedre på både den muntlige og skriftlige delen.
    • Fullført og bestått studium i høyere utdanning på minst 60 studiepoeng i norsk språk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter, med karakteren C eller bedre.
    • Gjennomført alle årene i norskspråklig 9-årig eller 10-årig grunnskole.
    • Gjennomført norsk A eller norsk B på minst lavere nivå (standard level) fra International Baccalaureate (IB) med karakteren 3 eller bedre.

    Kombinasjoner av ulike delprøver godkjennes ikke.

    Se Helsedirektoratet.

    Ved ledig kapasitet vil kurs også kunne tilbys helsepersonell som ikke er forpliktet til å gjennomføre tilleggskrav for å oppnå autorisasjon, men som allikevel ønsker å delta for å få en grundig innføring i kultur, helse-/sosialrett og prioriteringer innenfor den norske helsetjenesten. En forutsetning for opptak er at språkkravet er oppfylt.

  • Søke kursplass
    Du søker via vårt søknadsskjema for å få opptak til kurset. Etter at søknadsskjemaet er sendt inn, vil du få tilsendt en bekreftelse på e-post.

    Dokumentasjon på opptaksgrunnlaget
    Opptakskravet til kurset er fullført helsefaglig utdanning fra land utenfor EØS og Sveits der det kreves tilleggskompetanse for å jobbe i Norge. Helsepersonell fra land innenfor EØS som ønsker opptak til kurset kan også søke. I tillegg kreves bestått språkprøve på B2-nivå på Europarådets nivåskala for språk (CEFR).

    Søkere må sende inn:

    1) Avgjørelse fra Helsedirektoratet om at søkeren må gjennomføre kurs i Nasjonale fag og eventuelt kurs i legemiddelhåndtering for å kunne oppnå autorisasjon. Søkere som har helsefaglig utdanning innenfor EØS og som ikke trenger gjennomføre kursene for å oppnå autorisasjon, må laste opp dokumentasjon på helsefaglig utdanning både på originalspråket og oversatt til engelsk, norsk eller et annet skandinavisk språk. Dokumentene må være oversatt av en statsautorisert translatør eller et oversettelsesbyrå. Du finner en oversikt over statsautoriserte translatører i Norge på Translatørportalen.

    2) Dokumentasjon på bestått språktest.

    Dokumentasjon på opptaksgrunnlaget legges ved søknaden når du søker i søknadsmodulen eller lastes opp så snart som mulig i etterkant.  Dokumentasjonen på opptaksgrunnlaget trenger ikke å være bekreftede kopier, men kopiene må være av god kvalitet. Søker er selv ansvarlig for at den innsendte dokumentasjonen er korrekt. Så snart NHFH har mottatt dokumentasjon på opptaksgrunnlaget ditt vil din søknad bli videre behandlet.

    Kurskontrakt
    Søkere som får tildelt kursplass vil få tilsendt en kurskontrakt som skal signeres. For å være sikret kursplass, må signert kurskontrakt returneres til høyskolen innen to uker.

    Dersom du har spørsmål vedrørende opptaket og den videre prosessen, kan du sende en epost til:opptak@nhfh.no

    Ønsker du kontakt med en studieveileder kan du ringe oss på telefon 23 20 11 00, eller sende en epost til: studieveiledning@nhfh.no

    Angrerett
    Etter angrerettloven har du 14 dagers angrerett etter kontraktinngåelse. Dato regnes fra når kontrakten er signert av begge parter. Ved bruk av angreretten, annulleres kontrakten og du har ingen forpliktelser overfor høyskolen.

  • Kurs tilsvarende nasjonale fag uten legemiddelhåndtering: kr. 14 900

    Kurs tilsvarende nasjonale fag med legemiddelhåndtering: kr. 24 800

    Kurs i legemiddelhåndtering: kr. 9900

    Valgfritt emne i geriatri og geriatrisk sykepleie: kr. 2000

    Kursavgiften inkluderer ett eksamensforsøk i hver del.
    I tillegg til kursavgift kommer det en registreringsavgift på kr 1000 som betales ved inngåelse av kurskontrakt.

  • Kurs med innhold tilsvarende Kurs i nasjonale fag (inkludert teknologi og digital kompetanse)

    Kurset er delt inn i fem obligatoriske hovedemner. I tillegg tilbys et valgfritt fagemne innen geriatri spesielt tilpasset sykepleiere som ønsker kunnskap relevant for arbeid innen eldreomsorgen.

    Obligatoriske emner:

    • Oppbygging og organisering av norsk helse- og omsorgstjeneste
    • Helse-, trygde- og sosialrett
    • Kulturforståelse
    • Nasjonale satsningsområder
    • Teknologi og digital kompetanse

    Valgfritt tilleggsemne:

    • Geriatri og geriatrisk sykepleie -sykepleierens rolle og oppgaver


    Kurs i legemiddelhåndtering og medikamentregning

    I tillegg til Kurs i nasjonale fag er kurs i legemiddelhåndtering obligatorisk for leger, sykepleiere, tannleger og farmasøyter som ønsker norsk autorisasjon.

     

    Utfyllende kursbeskrivelse finner du HER